Emotionele veiligheid
We verwachten van alle deelnemers en organisatoren ze zich buitenspels respectvol en vriendelijk gedragen tegenover elkaar, zodat iedereen de vrijheid heeft om zichzelf te zijn. We tolereren geen enkele vorm van pesten, intimidatie of discriminatie, voor, tijdens of na het evenement.
Respecteer ieders fysieke en emotionele grenzen.
Geen enkele vorm van pesten of buitenspelse intimidatie wordt getolereerd.
Ga uit van de beste bedoelingen achter de acties en woorden van anderen. Respecteer dat mensen verschillende manieren hebben om situaties en ervaringen te interpreteren.
Kalibratiemechanismes/metatechnieken tijdens het spel
Jij bent zelf ten eerste verantwoordelijk voor je eigen welzijn. “You do you”, zoals men dat in de internationale larp scene stelt.
Daar waar mogelijk, helpen en ondersteunen we je daarbij. Er zal altijd iemand van ons aanspreekbaar zijn.
Als je vastloopt, of je denkt: ik heb wat nodig met mijn spel: aarzel echt niet om ons te contacteren.
Signaleren
Om tijdens het spel aan te kunnen geven waar je emotioneel staat, is er de stoplicht methode. Dit is, voor zover wij weten, de meest gangbare methode voor dit soort emotionele rollenspelen. Stoplicht methode:
Er zijn in beginsel 3 signalen. Elk signaal kun je op een fysieke manier communiceren en op een verbale manier.
Ik ben ok met deze scene, en het mag intenser. Duim omhoog of Groen.
Ik ben ok met deze scene, maar niet intenser en eigenlijk ietsje omlaag, maar speel vooral verder. Platte horizontale hand of “Geel”. (volgens mij is ‘oranje’ gangbaarder)
Ik ben niet meer ok met deze scene. Duim omlaag of “Rood”. De andere spelers in de scene nemen afstand van de scene. Je gaat niet excuseren bij de speler, of contact maken, dat kan later als deze speler daar behoefte aan heeft. De speler met duim omlaag adviseren we contact te maken met spelleiding of vertrouwenspersoon.
Als je in een heftige scene zit, en je weet niet hoe het voor de ander voelt, dan kun je dat uitvragen met het “ok” signaal (duim en wijsvinger in O tegen elkaar andere vingers los), of door te vragen “check-in”. De andere persoon in de scene kan dan 1 van voorgenoemde signalen antwoorden.
Een scene verlaten / omlaagkijken
Een speler kan op elk moment besluiten om uit een rollenspelscène te stappen door het omlaagkijken te gebruiken, door zijn ogen met een hand te bedekken en de scène te verlaten. Geen enkele speler wordt tegengehouden of ondervraagd wanneer hij/zij besluit om uit te stappen door het omlaagkijken te gebruiken. Het vertrek en de afwezigheid van het personage van de speler die het omlaagkijken heeft gebruikt, moet worden behandeld als niet noemenswaardig door personages die in de scène achterblijven.